Responsive Web Design

Responsive Web Design

Responsive Web Design är anpassningen av en webbplats till olika enheter och skärmstorlekar.

Hur arbetar Pinkport med Responsive Web Design?

För att göra en webbplats responsiv bygger jag om delar av grundstrukturen som delas av alla sidor på webbplatsen. Det största arbetet görs i webbplatsens CSS eller stylesheet som det även kallas. Anpassningarna kan vara hur många som helst men om man har många olika sidlayouter kan det bli väldigt komplicerat. Därför är det bra att försöka ha några utvalda skärmstorlekar att arbeta utifrån. Detta är vad jag vanligen gör:

  • Skapar en anpassning för stora skärmar
  • Skapar en anpassning för surfplattor och laptops
  • Skapar en anpassning för mobiler

Beroende på webbplatsens design så kan de ibland behövas att separat anpassa vissa element eller dela upp anpassningen för surfplattor och laptops. Vid behov kan alltså oändligt med olika anpassningar göras för varje förändring i pixelnivå.

För att påbörja arbetet med Responsive Web Design behöver jag endast FTP-tillgång till webbutrymmet på servern.

Hur fungerar det med en helt mobilanpassad hemsida?

Om mycket av innehållet skall presenteras annorlunda kan man skapa en separat mobilanpassad webbplats som man skickar vidare mobilanvändare till. Denna läggs vanligtvis på m.dittdomän.se eller mobil.dittdomän.se. Detta är något man sällan gör idag men det finns situationer då det behövs.

Hur fungerar det med webbappar?

Med webbapplikationer brukar man vanligtvis mena programvara som körs via en webbläsare. Det kan även betyda en länk som läggs in på telefonen (liknande en app) som går till en specifik sida. Detta är ett halvutvecklat koncept hos många telefonleverantörer och har för tillfället bäst stöd hos iPhone / iPad där man kan lägga till anpassade startsidor för varje enskild version. På övriga enheter blir det endast en ikon med en länk som öppnas i förinställd webbläsare.

Webbplatsen som skapas kan anpassas till att se ut som en vanlig app. Denna metod kan också användas när man vill skapa en ”riktig” mobilapp (som laddas ner via App Store eller motsvarande) som är kopplad direkt till en webbplats. Man kan då lägga på t ex push-notiser.

Att skapa appar för iPhone eller Android är inget som Pinkport arbetar med, men jag kopplar gärna samman befintliga kunder med mina samarbetspartners eller mitt kontaktnät vid behov.