WordPress

WordPress

WordPress används idag på mer än 60% av alla webbplatser med ett CMS. Ungefär 23% av alla webbplatser på Internet! Det betyder att nästan var fjärde sida du besöker är gjord i WordPress och det är bevis på hur populärt verktyget är för tillfället. Jag började använda WP professionellt första gången 2009 när jag jobbade på en reklambyrå i Göteborg. Sedan dess har jag uteslutande använt det som CMS!

Vad är WordPress & CMS?

WordPress är världens största Content Management System, eller webbpubliceringssystem som det också kan kallas för på svenska. Det betyder att man kan logga in och redigera sidor, nyheter, bilder samt ändra inställningar eller installera funktionalitet i form av plugins.

WP startade som ett ramverk för bloggare men har sedan dess vuxit och nu blivit en standard i branschen.

Vad kan man göra med WordPress?

  • Logga in och redigera innehållet via hemsidan (på alla enheter givetvis) eller via en app.
  • Automatiskt få en SEO-vänlig struktur.
  • Anpassa med någon av de 33 000 plugins som finns bara på den officiella hemsidan wordpress.org. Utöver det finns det en uppsjö kommersiella plugins som man oftast kan köpa ganska billigt.
  • Skapa webbshop med hjälp av plugin.

Vad kan man inte göra med WordPress?

Det finns inga restriktioner på vad som kan göras eller hur webbplatsen kan se ut men WP är byggt på PHP och måste ligga på en server som har stöd för det.

Stora sociala sidor som Facebook, Twitter och Instagram är byggda från grunden och skulle inte fungera i en CMS-miljö. Det gäller även sidor med hög säkerhet som exempelvis banker eller online-casinon. CMS är perfekt när man vill kunna ändra sitt innehåll på ett enkelt sätt, men inte när man vill bygga komplicerade webbtjänster. Det gör man oftast från grunden. Men varje situation är speciell så rådfråga gärna!